Hjem

 

Videnledelse


 

Vi drukner i information og glor os skeløjede på computerskærmen, men viden har vi kun mellem ørerne. Videnledelse handler derfor om at kæle for kilden til denne ressource, nemlig medarbejdernes bevidsthed og kreativitet.

Industrisamfundet og den uhæmmede vækst viger på et tidspunkt forhåbentlig for noget mere begavet, f.eks. et vidensamfund. Med videnledelse i private og offentlige virksomheder kan man fremhæve videnarbejdets mere kvalitative sider og derved sætte fokus på bæredygtighed, helhedsorientering og konstruktive veje til et bedre liv i et bedre samfund. Læs mere om viden og videnledelse.

Som nyligt tiltrådt consortium director på Learning Lab Denmark vil jeg igangsætte og koordinere forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for videnledelse. Rammen for disse aktiviteter er konsortiet (projektklyngen) Tools for the Knowledge-Based Organisation (læs mit proposal for dette konsortium). Aktiviteterne skal involvere forskere fra læreanstalter, ledere og mdarbejdere fra private og offentlige virksomheder samt uafhængige proceskonsulenter.

Som rådgiver hos Nellemann Konsulenterne og i Amphion arbejdede jeg med videnledelse i små og store projekter.

  • i en rådgivende ingeniørvirksomhed - hvor det betyder, at IT-glade ingeniører skal se mere op fra computeren og dele viden med hinanden ansigt til ansigt
  • på en medicinsk forskningsklinik - hvor videnledelse bl.a. handler om at stimulere kollegial støtte og anerkendelse i et ellers problemorienteret forskningsmiljø
  • i en amtskommunal miljøafdeling - hvor sagsbehandlingen er organiseret mere efter lovgivningsmæssige og videnskabelige specialer og mindre efter økosystemernes og borgernes behov for helhedsløsninger.
  • i et fagforbund - som ikke bare skal sende information ud til deres tillidsrepræsentanter, men også være lyttende sparringspartnere og videnkatalysatorer for dem.
  • i en nordsjællandsk kommune, hvor kompetenceudvikling ikke handler om isolerede enkeltpersoner, men om fællesskabet og organisationen som helhed - dvs. er et spørgsmål om videnledelse
  • i to konsulentvirksomheder, hvor jeg har udarbejdet videnregnskaber, dvs. opgørelser over de videnressourcer og videnaktiviteter, der findes og bruges i en virksomhed.
  • i fire regionale erhvervsfremmecentre, hvor videnregnskaber blev et middel til at fremme videnledelse forstået som udveksling og netværksaktiviteter centrene imellem.